2010. 02. 19.

☆Csillagászat☆





Ha láttad a profilomat, vagy ismersz akkor tudhatod, hogy az egyik kedvenc témám a csillagászat;) .





★Kedvenc bolygóm★:

Szaturnusz♄

Ez nem is olyan meglepő, mivel hogyha összehasonlítod a többi bolygóval, ez tűnik mindközül a legérdekesebbnek. Elsőre a gyűrűi tűnnek fel, amelyek az egyenlítője körül helyezkednek el. A Szaturnusz gyűrűi, kő-és jégtörmelékből alakultak ki. 6 nagyobb gyűrűje van. A bolygóhoz legközelebb a D-gyűrű áll. Ezután a C-gyűrű közetkezik, amely az egyetlen átlátszó az összes többi közül. A legragyogóbb, legfeltűnőbb és egyben legszélesebb gyűrű, a B-gyűrű. Egy 5000 ㎞-nyi rés választja el az A-gyűrűtől a B-gyűrűt, a Cassini-rés. A legtávolabbi látható gyűrű az F-gyűrű.


Ami még érdekes, hogy a Szaturnusznak a legkisebb a sűrűsége az egész Naprendszerben. Mindössze: 0,69 g/㎤, ez még kisebb a víz(0,99701 g/㎤) sűrűségénél is. Vagyis ha képzeletben lekicsinyítenéd és rátennéd egy óceánra, lebegne a vízen és ez a többi bolygónál nem lenne lehetséges.

A Naptól sokkal távolabb található, mint a Föld. Majdnem 30 év, amíg megkerüli "Naprendszerünk szívét". Mivel anyaga gáz és a Naprendszer ⒉ legnagyobb bolygója, ezért az óriásbolygók közé tartozik. Atmoszférája nagyo nsűrű, a hőmérséklete rendkívül hideg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔