2013. 03. 26.

Egyre több lakható bolygót ismerünk

Bizonyára senki számára sem újdonság, hogy a csillagászok rengeteg bolygót felfedeztek már a Naprendszeren túl, más csillagok körül. Ezeket nevezik exobolygóknak. Csodálatos dolog, hogy már mennyi információnk van tőlünk elképzelhetetlenül távol lévő helyekről. Egyáltalán nem lehetetlen az, hogy a Földtől akár néhány fényévnyire is kialakult volna az életnek valamilyen formája. A sci-fik és repülő csészealjak kora  leáldozott hiszen már egyre közelebb járunk az igazsághoz. Ha felnézünk a csillagos égboltra és a délkeleti horizonton megkeressük a Mérleg csillagképet, akkor azt gondolhatjuk: igen valahol itt van az, amit az emberiség már több mint fél évszázada keres.

biochem.szote.u-szeged.hu

A képen látható legmagasabban lévő csillagot β Librae-nek hívják. Tőle kissé fentebb, balra található a Gliese 581 nevű csillag. A Gliese 581 valójában egy vörös törpe, méretét tekintve pedig a Napnál körülbelül ötször kisebb. A Naprendszertől alig több mint 20 fényévnyire található.  Valójában nem maga a csillag az érdekes a számunkra, hanem a körülötte lévő bolygók. A Gliese 581 körül a csillagászok már több olyan bolygót is felfedeztek, melyek felszínén valószínűleg található víz. A víz pedig - mint tudjuk - az élet forrása. Elképzelhető hogy a Gliese 581 bolygóinak egyikén fogjuk megtalálni az első földönkívüli életformákat. A bolygókat betűk segítségével nevezték el: Gliese 581b, Gliese 581c, Gliese 581d és így tovább... Maga a csillag kapta a Gliese 581a nevet és ezért kezdjük b-vel a számozást.


Ez a kép a Gliese 581 bolygóinak az elhelyezkedését szemlélteti. A világoskék sáv a lakható zónát jelöli. Mivel a Gliese 581 fényessége és hőmérséklete vörös törpe révén alacsonyabb a Napénál, ezért a lakható zóna is közelebb van hozzá. A Merkúr csak alig több mint 1 csillagászati egységnyire található a hatalmas Naptól, ezért a Nap felőli oldala mindig elviselhetetlenül forró. Viszont a Gliese 581-től nagyjából pont 1 csillagászati egységnyire kell lennie egy bolygónak ahhoz, hogy kialakuljanak rajta az élet feltételei. A Gliese 581c-g-és d nagyjából 1 Cs.E. távolságra található a csillagtól. A Földre leginkább a Gliese 581g bolygó hasonlít.


A fent látható kép egy fantáziarajz a Gliese581g bolygóról és csillagáról. A bolygó tömege háromszor nagyobb a Föld tömegénél. Csillagát mindössze 37 alatt kerüli meg, azaz ezen a bolygón 1 év csak alig több mint egy földi hónapot jelent. Elegendő gravitációval rendelkezik ahhoz, hogy legyen légköre. A bolygó átlagos felszíni hőmérséklete a becslések szerint -12 és -31 Celsius fok között lehet, azonban a Földdel ellentétben az idegen bolygó egyik oldala folyamatosan a csillag felé néz, míg a másik oldalon állandó sötétség uralkodik. Az éjszakai oldal hőmérséklete -34 fok, míg a nappali oldalé +71 fok körül mozoghat, a szelek azonban enyhíthetik a két szélsőséget, elosztva a hőt a bolygó felszínén. 
A Gliese 581c már közelebb található a csillagához és csak 13 nap szükséges ahhoz, hogy megkerülje azt.  A kutatók becslése szerint felszíni hőmérséklete 0 és 40 °C közötti, ezért elképzelhető, hogy víz is található rajta. A Gliese 581d tömege pedig hétszerese a Földének, de nagy eséllyel ezen a bolygón is megtalálhatóak az élet feltételei.


Egyenlőre még semmiben sem lehetünk biztosak. A tudománynak még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy választ tudjon adni a konkrétabb kérdésekre is. Évszázadokba telhet, amire az ember rendelkezni fog olyan technológiával, hogy akár fényéveket is utazhat a világűrben. Persze azt meg is kell élnünk. Talán egyszer eljön az a nap, amikor az ember más naprendszerekben lévő nagyon távoli civilizációkba is belép majd. Hiszen a fent írtak alapján ezek létezése hihetőnek tűnik. Hatalmas az univerzum, miért ne léteznének a tőlünk távolabb lakható bolygók földönkívüli életformákkal? Az emberi technológia évszázadok alatt rengeteget fejlődött, miért ne fedezhetnénk fel néhány évszázad múlva akár a csillagközi utazás módját is? Minden csak rajtunk múlik... A tudomány és a jövő a mi kezünkben van!

Később további exobolygókról is írok, hiszen nem csak a Gliese 581 csillag körül keringenek lakható bolygók! :)
Forrásaim: sg.hu , angol/magyar wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔