2012. 09. 26.

Az égbolt legfényesebb csillagai

Sziasztok! Egy újabb csillagászati bejegyzés... *_* Ezúttal a legfényesebb csillagokról lesz szó. A csillagászatban a fényességet magnitúdóval mérik. Egy csillag fényességét 2 dolog határozza meg: elsősorban az, hogy mennyi fényt bocsát ki, a másik szempont pedig, hogy milyen távol van tőlünk az adott égitest. Az abszolút fényességgel fejezzük ki azt, hogy mennyi fényt bocsát ki a csillag, a látszólagos fényességgel pedig, hogy mi a Földről mennyit látunk belőle. A lenti csillagok látszólagos fényesség szerint vannak sorba rendezve.


1. A Földről látható legfényesebb csillag a Sirius. A Nagy Kutya (Canis Major) csillagképben található α Canis Maioris néven. -1,44 magnitúdó fényes. A Naptól csak 8,6 fényév távolság választja el. Tömege nagyjából kétszer nagyobb a Napénál, ezért feltehetőleg életét a Naphoz hasonlóan fehér törpeként végzi majd. A felszíni hőmérséklete 10 ezer K. Van egy kísérője, amit a csillagászok Sirius B-nek neveztek el. A Sirius B fényessége csak 8,7 magnitúdó. Már elérte a fehér törpe állapotot. A Sirius-t  Magyarországról nem lehet olyan jól megfigyelni, de délebbre, például a Földközi-tenger térségében már igen.


2. A második legfényesebb csillag a Canopus. A másik neve α Carinae, mivel a Hajógerinc (Carina) csillagképben található. Ezt a csillagot Magyarországról egyáltalán nem lehet megfigyelni, viszont a déli féltekén jól látható. A látszólagos fényessége -0,72 magnitúdó. A Naptól 313 fényévre van. Viszonylag nagy tömegű csillag, mivel tömege nyolcszor meghaladja a Napét.


3.  A következő csillag, az Arcturus (α Bootis) Magyarországról is jól látható. -0,04 magnitúdó fényességével az Ökörhajcsár (Boötes) legfényesebb csillaga. Nevének jelentése: a medve őre. A Földtől 36 fényévre található.

 

4. Az Alfa Centauri a Naphoz legközelebbi csillag. Mindössze 4,4 fényévnyire található tőlunk. -0,01 magnitúdó fényességével az égbolt negyedik legfényesebb csillaga. A Kentaur (Centaurus) csillagképben található, amit csak a déli égbolton lehet látni. Van két társcsillaga, az Alfa Centauri B és egy vörös törpe, a Proxima Centauri. Az utóbbi rendkívül közel, mindössze 4,2 fényévre van a Naprendszertől.


5. Az égbolt ötödik legfényesebb csillaga, a Vega a Lant csillagképben található. Mivel a Lantnak halvány csillagai vannak, a Vega kitűnik a többi közül. Tőlünk 26 fényévre található. A tömege csak 2x-ese a Napénak és feltehetőleg van egy Jupiterhez hasonló bolygója.

Ennyit a csillagokról! :*

1 megjegyzés:

Világidő =) WorldTime◔