2014. 10. 24.

Hogyan született a Google?

A Google alig két évtized alatt egyszerű keresőrendszerből egy hatalmas online organizmussá nőtte ki magát. Számos szolgáltatása van, mely kényelmesebbé teszi az internet használatát, saját magunk megmutatását, illetve a kapcsolattartást másokkal. Magyarországon sokan csak Facebook-ot vagy esetleg Instagram-ot használnak, pedig a Google szolgáltatásait is érdemes kipróbálni, mivel rengeteg lehetőség nyílik minden internetező számára. Rendkívül praktikus, hogy több oldalon tevékenykedhetünk ugyanazzal a felhasználói fiókkal. A mai bejegyzésben a rendszer fejlődését és népszerűbb szolgáltatásait szeretném röviden bemutatni.

Minden 1996-ban (születésem évében :p) kezdődött. A keresőrendszert két amerikai egyetemista diák fejlesztette ki. 1998-ban jegyezték be a vállalatukat Google Inc. néven. 2003-ban rendezkedtek be mostani székhelyükön, a kaliforniai Mountain View-n. Most pedig vegyük sorra, hogy mikor hozták létre illetve vették meg az egyes szolgáltatásaikat. :)
A Blogger ingyenes blogkészítő szolgáltatást 2003-ban vásárolták meg. Mondanom sem kell, hogy ez az oldal, személyes blogok készítésére szolgál, hiszen már én is itt vezetem közel 5 éve a blogomat. A rendszerben egyszerre több blogot is lehet készíteni, illetve fenntartani. Rendkívül praktikus a kezelő felülete, viszont a telefonos alkalmazás sajnos elég szűk lehetőségeket kínál.
A Gmail 2004 óta elérhető, megbízható levelezőrendszer. Napjainkban már 10 GB tárhelyet nyújt. 423 millió felhasználót tudhat magának, Magyarországon is elterjedt.
Kevesen tudják, de az Android-ot is a Google vásárolta meg még 2005-ben. Az első androidos telefon pedig 2008 októberében jelent meg. A legtöbb ilyen mobilra a Google szolgáltatások is automatikusan rá vannak telepítve.
A Google Play a Google digitális tartalomszolgáltatása, ami magában foglal egy online boltot, is melyben zenék, filmek, könyvek, Android eszközökre írt játékok és más alkalmazások találhatók, valamit egy a felhőben futó médialejátszó.
Google Maps egy 2006-ban létrejött térképes kereső alkalmazás. Utcatérképpet is nézhetünk rajta. Gyalogos, autós, és tömegközlekedéses útvonaltervezővel is rendelkezik. 
A Google Maps fejlettebb változata a Google Earth, ami virtuális földgömbként használható. A Föld háromdimenziós modelljére mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok vannak vetítve. A programban a Föld minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták, és az adott pont magassága. A felhasználók által kiválasztott, elkészített és beküldött épületekről 3D modelleket is tartalmaz. Lehetőség van a Google Föld internetes közösség által beküldött szöveges információk és fényképek megjelenítésére. A programban kiválaszthatók a megjelenítendő információk, például: turisztikai vagy más nevezetességek, közlekedési információk, határok, üzletek, Wikipédia szócikkek, vallási helyek, vulkánok. A csillagászat kedvelői számára pedig kifejezetten szórakoztató és hasznos lehet az égbolt üzemmód, melynek segítségével tökéletesen megfigyelhetjük a Mars felszínét, vagy a csillagok pontos elhelyezkedését.
A Youtube-ot 2006-ban vásárolta fel a Google 1,65 milliárd dollárért. Az oldalon videók nézésén kívül bárkinek lehetősége van saját csatornát, vagy vlog-ot vezetni.
A Google Translate 2007 óta működik. 80 különböző nyelven képes fordítani, és rendelkezik nyelvfelismerő funkcióval. Könnyedén kezeli a nem latin írásjeleket is. Ha van rá igény, a fordításokat hangosan felolvassa. Ha szavakat fordítunk, akkor hasznos alkalmazás, mivel szinonimákat is dob ki, viszont mondatfordítások szempontjából nem mindig megbízható. Lásd: "The time flies like an arrow." - "Az idő legyek szeretnek egy nyilat." ×Đ
A Google Chrome böngészőt, mely számítógépeken, táblagépeken és okostelefonokon egyaránt fut 2008-ban fejlesztették ki. 
A Google Plus közösségi oldal 2011-ben jött létre. 400 millió felhasználót tudhat magáénak. A Facebook-nál annyiban praktikusabb, hogy itt nem lehet  ismerősnek jelölni valakit, csak hozzáadni valamelyik körödhöz. Ez azt jelenti, hogy a követés nem feltétlenül kölcsönös. Ha utálod az egyik ismerősödet, akkor nyilván egyáltalán nem muszáj visszakövetned. A hírfolyam megtekintésénél pedig mindenki saját maga választja ki, hogy melyik körének az eseményeit szeretné megnézni (család, barátok, ismerősök, hírességek, stb...). Természetesen itt is lehet eseményeket létrehozni, vagy csatlakozni valamilyen érdeklődési körön alapuló csoporthoz. Ráadásul itt nincs annyi szemét és reklám, mint facebook-on, hanem tényleg csak olyan posztokat olvashat az ember, melyek igazán érdeklik. A lájkolás helyett pedig +1-egyezni szokták a bejegyzéseket. 
A Hangouts a Google Plus chat szolgáltatása. Én csak Hanginak szoktam becézni. :P Ugyanúgy megjelenik a közösségi oldal jobb oldali oldalsávjában, mint Facebook-on a Messenger. Néhány hete jelent meg a számítógépen használható chatfejes verziója is, melyet úgy kell elképzelni, mint mobilon a Facebook Messenger chatfejeit. Csak idő kérdése és andoidos telefonokra is el fogják készíteni a Hangouts chatfejeket. A Hangit más chat-ekhez képest azért tartom jobbnak, mert vannak szórakoztató funkciói. Másodpercek alatt lehet rajta például vicces rajzokat készíteni, és küldeni a chatpartnernek. Videóbeszélgetés közben pedig a Hangouts effektek segítségével poénos maszkokat és glóriákat tehetünk a fejünkre vagy a köré. :D A
Google Drive egy fájlok tárolását, szinkronizálását és szerkesztését lehetővé tevő szolgáltatás, amit 2012-ben jelentett be a Google. Minden felhasználó részére 10 gigabájt ingyenes tárhelyet biztosít. Én például a ppt, doc és pdf dokumentumaimat szeretem itt tárolni. 
A Google Photos pedig kizárólag képek tárolására szolgál. Rendkívül praktikus, hogy az androidos alkalmazás automatikusan lementi a telefonnal készített fotókat és videókat. Ha csak Google Drive-on vagy Photos-on tárolja valaki a dokumentumait, akkor azzal rengeteg fájtól kímélheti meg a telefonja memóriáját. Az az egy hátránya van, hogy a fájlokat csak internet segítségével érheti el az ember.
Itt még több Google szolgáltatást találhatsz. :) Mint ahogy a bejegyzés szemlélteti, az internetezők számos igényét megkönnyíti mindez. Neked melyik a kedved kedvenc Google-alkalmazásod? :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔