2014. 10. 04.

Vízi városok

Mindenki hallott már Velence szépségéről, azt viszont kevesen tudják, hogy számos tengerre épült város létezik Európában, sőt az egész világon. Ma ezeket sorra bemutatom. :)

Velence létrejötte mind a természet, mind az ember munkájának köszönhető, ám a környezeti feltételeket a természeti tényezők alakították ki: a lagúnák és szigeteik a legutóbbi jégkorszak hatalmas folyamáradatainak és a tenger munkájának állandó összecsapásából származnak. A lagúna, melyre Velence épült 6–10 km szélességben ékelődik a nyílt tenger és a szárazföld közé.
A terület az 5. században népesült be, mikor a népvándorlás zűrzavara elől egyre többen menekültek a lagúnák szétszórt szigeteire, ahová már nem ért el a szárazföldet meghódító lovas népek tényleges hatalma. A letelepültek itt halászattal és sólepárlással keresték kenyerüket, korszerűen művelték szigeteik földjeit és vezetőiket, a tribunokat maguk választották. Néhány száz év alatt a primitív közösség már nagyobb egységbe tömörült, a szigetek benépesültek, kénytelenek voltak a lagúnák rovására terjeszkedni, feltöltve azok vizét a behordott földdel és az ideszállított kövekkel. A szigetek közti szorosok csatornákká kezdtek szűkülni. A mai városközpontban, a Rialto szigeten kialakult a város magja. A lakosság osztályokra kezdett tagozódni. A halászok és hajósok élénk kereskedelmi forgalmat teremtettek a Lombardiai-síkság és a szemben fekvő dalmát partok között, gazdag kereskedődinasztiák nőttek fel. A városállam 1866-ban lett Olaszország része.
A város főbb látnivalói: a Szent Márk tér (Piazza San Marco), ennek folytatása a tenger felé nyitott Piazetta, ahol a Dózse Palota található, illetve Velence legnagyobb csatornája, a Canal Grande. A település jellegzetessége, hogy a utcáin gondolákkal (csónakhoz hasonló járművekkel) közlekednek. A világ egyik leghíresebb karneválja, a velencei karnevál is természetesen ebben a városban kerül minden év februárjában megrendezésre.


Hollandia fővárosa, Amszterdam szintén tengerre épült. A városban számos múzeum található, ilyen például a Rijksmuseum, a Van Gogh Museum vagy a Heineken múzeuma. A város vigalmi negyede, a piroslámpás negyed szintén ismert turistalátványosság, nem csak a kínált, máshol illegális szórakozások fogyasztóinak, hanem a hangulat iránt érdeklődő kívülállók számára is.

Svédország fővárosa, Stockholm 14 szigetre épült. Az "észak Velencéjének" is nevezik. A városban nagyon sok kulturális intézmény van: színházak, opera, múzeumok. Két világörökségi épület is található: a Drottningholm palota és a Skogskyrkogården-temető.  A városban nagy szerep jut a természetnek is, hiszen Djurgården szigetén egy hatalmas park található, mely korábban király vadászterület volt.

Szentpétervár 42 különböző szigeten terül el. A világ egymilliónál több lakossal rendelkező városai közül Szentpétervár található a legészakabbra. A város központját az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A település a nevét alapítójáról, Nagy Péter cárról kapta. Ugyanazon a szélességi körön található, mint Helsinki, Stockholm, Aberdeen és Oslo (60° É), ezért a szürkület májusban, júniusban és júliusban egész éjszaka tart, ezt a jelenséget hívják „fehér éjszakáknak”.
Most pedig ugorjunk át Távol-Keletre. Thaiföld fővárosát, Bangkokot a Csaophraja folyó szeli át. A város tengerszint feletti magassága 2 méter. Ez olyan problémákkal jár (hiába fejlett a város védekezése a víz ellen), hogy a város állandóan ki van téve az elöntéseknek. Felhőszakadás és monszun idején Bangkok egyes részeit folyamatosan fenyegeti az árvíz. A mocsaras területre épült település számos látványossággal fogadja a turistákat. Ilyen például a vízi piac, a buddhista templomok és a gyönyörű "ősi város".


Ezen a légi felvételen az argentínai Tigre városa látható. A település valójában Buenos Aires-külső területe, a Parana folyó deltájában. Ennek köszönhetően sok apró ér fut át rajta, és számos mesterséges csatorna. A modern irányzatot kedvelő turisták a motorcsónakok miatt járnak ide, míg a régimódiak kiülhetnek a megannyi part menti teaház egyikébe békésen szürcsölni az italt. Korábban ez volt az argentin arisztokrácia üdülőövezete, ennek megfelelő házakkal, palotákkal.

Ennyit mára... Később visszavárlak egy újabb virtuális utazásra! :) Ha más helyekről is szeretnél olvasni, kattints ide! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔