2013. 07. 05.

A déli szomszéd :)

Zdravo! :) Bizonyára már legtöbben hallottátok, hogy hétfőn egy új taggal bővült az Európai Unió. Már évek óta folytak a tárgyalások, de végre a gyönyörű tengerparttal rendelkező Horvátország is csatlakozhatott. Én még sajnos nem jártam Horvátországban annak ellenére, hogy mennyire közel van. Így hát saját képeket nem tudok mutatni nektek. :( Érdekességként viszont különböző képeket és tényeket gyűjtöttem össze a déli szomszédunkról.  Jó olvasgatást! :D

A képen Palagruža világítótornya magasodik. Ez a horvát szárazföldtől lévő legtávolabbi sziget. Lakatlan, bár szerintem elég sokan élnének egy ilyen szép helyen. :) Egy régebbi bejegyzésemben bővebben is írtam a szigetről.

Horvátország több mint 800 évig perszonálunióban volt a Magyar Királysággal. Ezt az jelentette, hogy a két országnak közös uralkodója volt. Egészen az első világháború végéig, azaz 1918-ig fennállt ez a viszony. A középkorban és az újkorban bánok kormányozták ezt a területet. A 19. században komoly feszültség alakult ki a horvátok és a magyarok között. A magyarok nem biztosítottak a sem a horvátoknak sem más nemzetiségeknek elég jogot. Ám azért azt hozzá kell tenni, hogy a horvátok a többi nemzetiséghez képest mindig nagyobb autonómiát élvezhettek. A helyzet odáig fajult, hogy egy híresen magyargyűlölő horvát bán, Jelačić 1848-ban meg is támadta Magyarországot. Az 1860-as évek végén a magyarok nemcsak az osztrákokkal, hanem a horvátokkal is kiegyeztek. A horvátok ezután tarthattak önálló országgyűlést, de ígyis csak kevés tárcát kaptak.

A horvát hegyekben gyönyörű tavak rejtőznek. A Plitvicei-tavak 1979 óta a Világörökséghez tartoznak. A lépcsőzetes táj miatt a tavakon 92 kisebb-nagyobb vízesés található. A tavak környékén számos mészkőbarlangot is felfedezhetünk.

Az Ephrasius-bazilika még a 4. században épült. Poreč városában található, az Isztria-félszigeten. Neobizánci stílusú és a belsejét számos mozaik díszíti. 

Dubrovnik városa az Adriai-tenger partján terül el. Óvárosa a Világörökség része. Dubrovnikban számos látnivalót találhatunk. A város nyaralásukkor vendégül látott már olyan hírességeket is, mint Elizabeth Taylor vagy őfelsége II. Erzsébet brit királynő.

Krk... mindössze három betű, mégis annyi mindent elmond... Krk Horvátország egyik legnagyobb szigete és egyben a legnépesebb is. A tengerpartja közel 200 km. Üdülőhelyei igen népszerűek. A szigeten található a Biserujka cseppkőbarlang is. 

1242 telén IV. Béla királyunk a képen látható dalmáciai Trogir várába menekül a tatárok elől.  Ez a meseszép város Split közelében található. A trogiri székesegyház külső falán 150 emberi fejet ábrázoló szobor látható.

Ezeket a lila virágokat perunikának hívják. A perunika a horvátok nemzeti virága.

A képen Marco Polo szülőháza látható. A híres középkori felfedező a mai Horvátországhoz tartozó Korčula szigetén látta meg a napvilágot. Korčulában a nyár minden hetében előadják a helyiek a Moreška nevű kardjátékot.

A dalmatiner kutyafajta Dalmáciáról kapta a nevét.

Zadar város tengerpartján épült meg a világ első tengeri orgonája. Az orgonát a szél és a tenger morajlása a szólaltatja meg.

Ennyit mára! :D
források: vista.hu, wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔