2010. 04. 20.

Egyiptom...folytatás

Tegnap szívás volt, mert a hülye eső miatt elmaradt a papírgyűjtés. Uccsó óra tesi volt,de mivel senkinek se volt itt a cucca, ezért mindenki azt csinált amit akart. Jövőhét hétfőn már vihetjük az 1t papírt. Már a nyarat eléggé várom⇨végre szabadsááág, utazás, forróság, fagyi, strand, barnaság, barinők, $un city, JH... soroljam még!? ×Đ Mivel továbbra is unalmas hétköznapjaimról nincs sok mit írni, ezért gondoltam folytatom az egyiptomi bejegyzést.


Jöjjenek hát a hatalmas egyiptomi istenek!

  • Kezdjük -vel: , ő volt a napisten, a leghatalmasabb isten, akit Ízisz irigységből megzsarolt, s egy ügyes csellel később meggyengítette hatalmát. Idővel a neve összeolvadt Ámonéval és Hóruszéval.

  • Ozirisz: az élet, a halál és az alvilág istene. Ízisz férje és egyben öccse volt (a fáraók és istenek családjaiban, nem volt ritka a vérfertőző testvérházasság!). Buszirisz városában imádták. Anyja Geb, apja pedig Nut volt. Az egyik testvére Széth meg akarta ölni őt, ezért feldarabolta a testét 9 darabba és tetemét beledobta a Nílusba. Hamarosan Ízisznek, Anubisz segítségevel sikerült megmentenie.

  • Ízisz: A már anyonemlegetett Ízisz istennő, Ozirisz felesége, anyaistennő, a varázslás, a termékenység, a víz, a szél és tengerhajózás istennője, a nőiesség és a hűség szimbóluma és Hórusz anyja volt.
  • Anubisz: sakálfejű emberalakként ábrázolták. Ozirisszal együtt az alvilág istene. Az egyitomi mitológia szerint, ha egy ember meghal, a holtak termébe kerül. Anubisz az elhunyt túlvilági megítélésénél, mint bíró volt jelen, így az istenek bírálójának is nevezték. Itt Anubisz egy mérlegre helyezte a halott szívét, míg a mérleg másik serpenyőjébe Maatnak, az igazság istenének tollát tette. Ha a szív nehezebbnek bizonyul, mint a toll, akkor egy démon felfalta a szívet.
  • Széth: ő volt a legkegyetlenebb az istenek közül, nemhiába kapta a káosz istene nevet. Sorozatosan semmibe vette az isteni bíróságok döntéseit, és megakadályozta, hogy Hórusz, Ozirisz fia átvegye az isteni királyságot. Képes volt a saját bátyját többször is megölni.
  • Hórusz: sólyomfejű emberalakként szokás ábrázolni. Hórusz-szeme a megújulás jelképe volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔