2014. 07. 06.

A világ legkönnyebb és legnehezebb nyelvei

Nos, igen... ma a nyelvekről lesz szó! De nem egészen úgy, ahogy a fenti kép mutatja. ×Đ A világ legkönnyebb és legnehezebb nyelveit gyűjtöttem össze azok kedvéért, aki szeretnek nyelveket tanulni, de tanácstalanok a választásban.

A világ legkönnyebb nyelvei közé tartozik az afrikaans (fokföldi holland) nyelv, az angol, a dán, a holland, a francia, az olasz, a norvég, a portugál, a román, a spanyol, és a svéd nyelv. Egy angol oldal szerint ezek alapfokon való megtanulásához közel 600 óra szükséges. A németet már kissé nehezebbnek kategorizálták, mivel azt már 750 óra alatt lehet jobban elsajátítani. Ennél nehezebb a nyelv 900 órával az indonéz, a maláj és a szuahéli. A magyart a 1100 óra alatt megtanulható nyelvek közé sorolták, a görög, a héber, a hindi, a török és a vietnami nyelvvel együtt. Ide tartoznak még a szláv, a balti és a finnugor nyelvek is. Az arab, a kínai, a koreai és a japán nyelv megtanulásához pedig 2200 óra szükséges. Most pedig nézzük az összeállított 10-es rangsort! :)

1. kínai
Ki ne gondolta volna, hogy ez a világ legnehezebb nyelve? Ennek ellenére viszont érdemes megtanulni, mivel Kína a világ legnépesebb országa. Sőt Közép-Európát már évek óta telerajzották a különböző kínai üzletek. Kína kereskedelmi kapcsolatai az egész világra kiterjednek. A kínai nyelv megtanulását leginkább az nehezíti meg, hogy egy 40-50 ezer karakterrel rendelkező képírást használ. Ám általában egy diplomás kínai ember csak 3500-4000 írásjegyet ismer. Ennyivel pedig már bőven lehet boldogulni. Ráadásul az is megvan szabva, hogy az átlagosan 9 vonásból álló kínai írásjeleket milyen sorrendben kell lerajzolni. Ez a rendkívül bonyolult írásrendszer i.e. 5000 körül kezdett el kialakulni. A kínai szavak pedig mindig egy szótagból állnak. A nyelv megtanulása abból a szempontból is nehéz, hogy rengetegféle hang szerepel benne. A kínai nyelv izoláló nyelv, ezért a szavakhoz szinte sosem kapcsolódnak ragok. A ragok általában a szavak elé vagy mögé kerülnek különállva. Újabb nehézség, hogy ez a nyelv számos szólást, szófordulatot tartalmaz. A kínai nyelv legelterjedtebb nyelvjárásai a mandarin és a kantoni, a nyelvrokona pedig a tibeti nyelv. A lenti képen néhány fontosabb szó kínai leírását tudod tanulmányozni.
2. arab
Az arab is elég elterjedt nyelv, hiszen egész Észak-Afrikában és az Arab-félszigeten használják. Ez a nyelv is kicsit összetettebb írásrendszerrel rendelkezik, mivel az arab ábécé 28 betűje közül a legtöbbnek 4 alakja van. Az írás nem balról jobbra, hanem jobbról balra történik. A karakterek szinte mindig csak mássalhangzót jelölnek, magánhangzókat csak nagyon kevés esetben. A nyelvtani nehézségek közé pedig a 13 jelenidejű igealak, a főnév 3 esete és 2 neme jelenti. Ráadásul az arab nyelv is több dialektussal rendelkezik. Közeli nyelv rokona a főként Izraelben beszélt héber.
3. tuyuca
Ne ijedjetek meg, nem káromkodtam! :D A tuyuca egy Kolumbiában és Brazíliában beszélt nyelv. Mindössze 500-1000 indián beszélője van. Ez a nyelv a magyarhoz hasonlóan erősen agglutináló, vagyis ragozó. Bár nem sokszor jön velünk szembe egy bennszülött indián az utcán, ezért ezt a nyelvet elég épphogy megemlíteni, nemhogy megtanulni!
4. magyar
Az általunk már oly megszokott anyanyelvünk a lista 4. helyére került. A mi nyelvük a bonyolult ragozás, és a rengeteg szófordulat és szinonima miatt nehezen megtanulható. Sok esetben csak árnyalatnyi különbség van egy-egy szinonima között. Ráadásul a magyar nyelvben olyan hang is szerepel, melyet a szomszédos európai országok nyelvei nem használnak. Nah vajon melyik külföldi tudná kimondani az AAAA betűt? :D Legtöbbször vicces az eredmény, amikor magyarul próbálunk egy külföldit szóra bírni. Helyesírási szabályokban sem szegény a nyelv, ezekben sokszor még mi magunk sem vagyunk biztosak. 
5. japán
Az sem kimondottan meglepő, hogy miért került a japán nyelv erre a listára. Ez a nyelv három írásrendszerrel is rendelkezik: a kanjival, a katakanával és a hiraganával. A kanji írás a kínai írásrendszerből vett át több ezer karaktert. A katakana és a hiragana pedig szótagírások, melyek 50-60 írásjelet tartalmaznak. A katakanát az idegen nyelvekből átvett szavak leírására használják. A kínai íráshoz hasonlóan itt sem mindegy a karakterek vonalainak meghúzási sorrendje. A japán nyelv ragozását tekintve agglutináló nyelv. Japánon kívül más országokban, csak elszórtan beszélik. Ám manapság nagy divatja van a japántanulásnak, mivel rengeteg fiatal rajong az animékért és a japán kultúráért. A lenti japán szövegben vegyesen szerepelnek kanji, katakana és hiragana karakterek.

6. navajo
Ezt a nyelvet amerikai indiánok beszélik az USA délnyugati területein. A nyelvet beszélők száma közel 120 ezer lehet. A II. világháború idején az amerikaiak ezen a nyelven is küldtek katonai üzeneteket a Csendes-óceánon. A nehéz megérhetősége miatt választották ezt a nyelvet az üzeneteik titkosítására.

7.  észt
Az észtek Észak-Európában élő nyelvrokonaink a finnekhez és a lappokhoz hasonlóan. A nyelvrokonság miatt magyar anyanyelvűeknek könnyebb megtanulni ezt a nyelvet. A magyarhoz hasonlóan agglutináló nyelv, a ragok közvetlenül a szavakhoz kapcsolódnak. A nyelvtani szabályokban sok kivétel fordul elő, emellett sok az azonos alakú, de eltérő jelentésű szó. A nyelv hangzását meghallgathatod a lenti videóban. Ezzel a számmal indult 2009-ben Észtország az Eurovízión.


8. baszk
A baszk nyelvet a spanyol-francia határ környékén beszéli körülbelül 700 ezer ember. A baszk nyelv Európa egyetlen izolált nyelve. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem létezik nyelvrokona. Annak ellenére, hogy csak kis viszonylag kis területre terjedt ki, több dialektusa is van. Emellett a baszk Európa egyik legrégebbi nyelve. Ebben a nyelvben 24 eset létezik. Az agglutinálás jellemző rá.  Hogy egy kicsit Baszkföld helyzetét is megemlítsük, a baszkok közül néhányan erősen küzdenek a Spanyolországtól való függetlenségért. Emiatt sajnos több baszk terrorszervezet is létrejött, akik autókba rejtett pokolgépekkel próbálják felhívni magukra a figyelmet. A lenti képen Bilbao-nak, Bazkföld legjelentősebb városának a látképét láthatod.
9. lengyel
A lengyel nyelv egy szláv nyelv, mely közeli rokona a csehnek és a szlováknak. Ebben a nyelvben hét eset van és számos nyelvtani kivétel. Hangokban is igen gazdag a lengyel nyelv. Egyik órán, amikor voltak bent nálunk lengyelek, elég nehezen tudtuk kiejteni, amit tanítottak nekünk. Bár még emlékszem egy-két kifejezésre. Azt mondják, hogy ha valamit egy kicsit is máshogy ejtesz ki, akkor azt már egyáltalán nem értik meg. Szintén megtévesztő, hogy a magyar nyelvben lévő sz betűt az ő nyelvük is ismeri, viszont a lengyelek pont, hogy s-nek ejtik ki.

10. izlandi
Az izlandi nyelv egy germán nyelv, közel áll a dánhoz és a norvéghoz. Archaikus szókincs és bonyolult nyelvtan jellemzi. A nyelv megtartotta a régi főnévi és igei ragozását. Ebben a nyelvben a latin betűk mellett néhány egyedi írásjel is van: þ, ð, ý. Ám annak ellenére, hogy csak nehézségek árán tudjuk kiejteni a Hvannadalshnúkur szót (ez egy helyi vulkán neve), érdemes ellátogatni Izlandra, mert egy gyönyörű észak-európai szigetország. :) Lent meghallgathatod, hogy milyen zenével indult Izland a 2013-as Eurovízión.


Ennyit mára a nyelvekről! :) Kommentben írjátok meg, hogy eddig milyen nyelveken tudtok, vagy milyen nyelven tanulnátok meg szívesen! Bye! :*
források: mylanguages.org , effectivelanguagelearning.com , angol és magyar wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔