2014. 07. 31.

A világ legmagasabb épületei

Míg Magyarországon a 10-15 emeletes szocialista paneleket szoktuk meg apró lakásokkal, addig távolabbi országokban rengeteg különleges kinézetű vagy elképesztő magasságú luxusépület készült el. A mostani bejegyzésben a világ legmagasabb épületeit fogom megmutatni. Tériszonyosok, vigyázzatok! A legtöbb esetben hajmeresztő lesz a látvány! :D
10. Willis Tower
A világ 10. legmagasabb és egyben az USA legmagasabb épülete Chicago-ban található. Az Willis Tower 443 méter magas. A legfelső szintjeiről már madártávlatban lehet szemlélni az egész várost.
9. International Commerce Centre
Ez az épület Hong Kong rendkívül mozgalmas kikötője mellett magasodik. A kreáció egy hatalmas, keskeny kaput formál. 484 méteres magasságával épphogy csak megelőzi a listán a Willis Tower-t.

8. Shanghai World Financial Centre
A képen a bal oldali toronyépületről van szó. Ez a különleges formájú Shanghai-i építmény üvegből és metálból áll. 492 méter magas.
7. Taipei 101
A Taipei 101 az 508 méterével magasodik Tajvan fővárosa felett. Mint ahogy a neve is elárulja: összesen 101 emelet található benne. Egy 660 tonnás ellensúly igyekszik megvédeni az épületet az erős széllökésektől.
6. Ostankino-torony
540,1 méter magas tévétorony Oroszország fővárosában, Moszkvában épült.
5. CN Tower
A kanadai Toronto-ban található CN Tower étteremként, obszervatóriumként és közvetítőtoronyként funkcionál. Magassága 553 méter.
4. Kanton-torony
A gyönyörűen kivilágított Kanton-torony a Dél-Kínai Guangzhou városában épült meg. Kereken 600 méteres magasságával büszkén magasodik a többi "fémszörnyeteg" felé. Az épületet egyaránt használják tévétoronynak, kilátótoronynak és csillagászati megfigyelőhelynek.
3. Abraj al Bait tornya
Ez a Big Ben-re emlékeztető torony Szaúd-Arábiában, Mekkában magasodik. Felületét üvegmozaikkal dekorálták. Obszervatóriumként, bevásárlóközpontként és tévétoronyként funkcionál. 601 méteres, tehát csak egy méterrel előzi meg a Kanton-toronyt.
2. Tokyo Sky Tree
Tokió "égig érő fája" 634 méter magas. Étteremként és rádiótoronyként használják.
1. Burj al Khalifa
Ez a szédítően magas torony az Arab Emirátusokban található, Dubaiban. 828 méteres magasságával a világ legmagasabb épületének számít. Az átadása 2010. január 4-én történt. Beton és betonacél kockákból állították össze. Az épület 160 emeletes. A toronyt tetejére a világ leggyorsabb liftje segítségével tudunk eljutni, mely akár 64 km/h sebességgel is képes haladni. A Burj al Khalifa-ban kilátó, étterem, mecset, egy szökőkútrendszer és hotelszobák egyaránt megtalálhatóak.

Ha még nem szédültél meg a magasságtól, nézz be ide is! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔