2014. 07. 30.

Mély önismeret

Sokan az álomfejtést is a humbugok és az értelmetlenségek közé sorolják a tenyérjóslással és a horoszkópokkal együtt. Akik így gondolkodnak, nagyon is tévednek, hiszen a pszichológia tudománya által bizonyított, hogy az álomfejtés az egyik legjobb önismereti eszköz. Hogy az álmok megértéséhez közelebb kerüljünk, nézzük meg először, hogy mit is jelent egyáltalán álmodni! Az életünknek körülbelül az egyharmadát, – tehát mondhatjuk, hogy jelentős részét – alvással töltjük. Az emberi alvás négy különböző szakaszból állhat: 
  1. A szendergés fázisa. Lassuló szemmozgás és csökkenő izomtónus jellemzi. 
  2. Felületes alvási fázis. A szemmozgások már megszűnnek, és izmaink az előző szakaszhoz képest még inkább elernyednek. Alvásunk 50 százalékát ez a szakasz teszi ki. 
  3. Középmély alvás. Vérnyomásunk csökken, légzésünk lassul, agyhullámaink szintén lassúak. 
  4. A mély alvás szakasza. Ebben a periódusban a legnehezebb felébreszteni az alvó személyt. A 4. fázis az alvásidő 15-20 százalékát teszi ki, de ez gyermekek esetében több, idős személyeknél rendszerint kevesebb. A 3. és 4. fázis alatt áll helyre testünk energiaháztartása, és ekkor zajlik a növekedési hormonok termelése is. 
Ezeket a fázisokat úgynevezett REM (gyors szemmozgás, angolul: rapid-eye-movement) fázisok követik, melyek alvásidőnknek mintegy 20 százalékát teszik ki. A REM fázisok alatt álmodunk, testünk izmai teljesen elernyednek, agyunk viszont aktivitást mutat. Légzésünk gyorsabb és szabálytalanabb, szemeink pedig gyors mozgást végeznek. Kutatások szerint a REM fázisban dolgozza fel agyunk a nappal begyűjtött információkat, és hasznosságuk alapján szelektál közöttük. A gyors szemmozgás fázisban tudatunktól függetlenül tulajdonképpen egyfajta tanulási folyamat zajlik.

Az álmodás és a REM alvás kapcsolatának felismerése a modern alváskutatás egyik legjelentősebb felfedezése. A spontán felidézett álmaink döntő többsége az alvás REM fázisaiban keletkezik. A REM alvásban keletkező álomélmények hosszúak, szcénikusak, narratívak, érzelmi átélésekben gazdagok és általában kiemelkedően bizarrak. Uralkodó érzékszervi modalitásuk a vizuális. Kisebb mértékben hallási reprezentációkat is tartalmaznak. Csak elenyésző mértékben építkeznek hőérzékelési, tapintásérzékelési, valamint szaglási és ízérzékelési szenzoros modalitásokból. Sohasem tartalmaznak fájdalomérzékelést. Változatos érzelmi színezetükben a negatív érzelmek dominálnak. Leggyakoribbak a szorongás, a félelem és a meglepődés. Tartalmuk gazdag, változatos, az egymással igen kevéssé kapcsolatos emlékek, képek, benyomások szokatlan, bizarr, sűrített kombinációját képezik.

Az álmok kutatásával tudományos szinten legelőször Sigmund Freud német pszichológus kezdett el foglalkozni a 19. század végén. 1900-ban jelent meg az Álomfejtés (Die Traumdeutung) című könyve. Freud a kötetben arra tesz kísérletet, hogy megmutassa: az álom értelmezhető. Az ő álomértelmezései azonban jelentős mértékben különböznek az addigi technikáktól. Mint írja, előtte két lehetséges módon magyarázták az álmokat. Az egyik a szimbolikus módszer, amikor az álom tartalmát egészében veszik szemügyre, és így rendelnek hozzá valamilyen jelentést, ilyen József értelmezése a Biblia első könyvében, amikor megfejtette a fáraó álmát a hét bő és a hét szűk esztendőről. A másik a kódolási módszer, amikor az egyes motívumokhoz külön-külön rendelnek valamilyen jelentést.Freud ezzel szemben úgy véli, az álomban tudattalan lelki tartalmak fejeződnek ki. Az álom mindig vágyteljesítés, de tudattalan vágyaké, vagyis olyan késztetéseké, amiket önmagunknak sem merünk bevallani. Ezeket a vágyakat a tudat elfojtja és a tudattalanba szorítja, amik azonban annak ellenére, hogy nem tudatosulnak, nem szűnnek meg létezni, és arra törekszenek, hogy kielégüljenek. A vágy minden esetben olyan lelki energiát jelent, ami nyugtalanítja, feszültséggel tölti el a "lelki szerkezetet", ahogyan Freud nevezi.
Álmainkban leggyakrabban a tudatunk vagy a tudatalattink legmélyebb tartalmai jelennek meg, ezért időnként érdemes elgondolkodni rajtuk, vagy elemezni őket. Ez az egyik leghatásosabb önismereti módszer. Különösen nagy figyelmet kell szentelnünk a visszatérő álmainknak. Hiszen ezek olyan problémákat is megmutathatnak, melyek egy adott életszakaszunkon végig kísérnek minket. Az álmoknak szintén egy érdekes fajtája a tudatos álom, melynél az alvó személy tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően bármely elemét befolyásolhatja vagy meghatározhatja. A tudatos álmot éber álomnak, tiszta álomnak vagy (az angol lucid dream kifejezésből) lucid álomnak is nevezik. Az éber álmodás egyaránt lehet spontán, vagy szándékosan előidézett élmény. 
Összegyűjtöttem az álmokban leggyakrabban előforduló szimbólumok, történések jelentését. :)
menekülés, futás: Egy valóságos, de még teljesen meg nem értett fenyegetés elől menekül. Üldözője a múltból jön, és elronthatja jövőjét, ha nem sikerül vele szembeszállnia. A futás menekülés lehet egy lehetőség, belső késztetés elől. A következő időszakban nyugtalan lesz, teljesítményei csökkennek. Boldog száguldás, az energiák felszabadulása. Vigyázzon, hogy ez a futás egy valóságos és biztonságos helyre vigye.
zuhanás: Elveszítette lelki egyensúlyát. Fontos emberi kapcsolatai veszélybe kerültek. (Félelem az elszakadástól.) Mit tett, amiért eltaszíthatják, büntethetik, önmagát büntetnie kell? Fejezze ki a biztonságot nyújtó személyeknek, hogy milyen fontosak az Ön számára.
repülésA szabadság iránti vágy, a szabadság átélése. Önmagában is értékes. A kötöttségektől való menekülése sikeres lehet. Vállalja ezt a szárnyalást ébren is. Kötöttségeinek egy része csupán megszokás.
halálValami meghalt, megsemmisült, valami új keletkezik. Nem a test halála ez. De az új csak lehetőség, ezért erőfeszítést kell tenni. A hősök próbája, hogy szembe tudnak-e nézni a halállal. Ha igen, tovább haladhatnak, átváltozhatnak királyfivá, bankárrá, sólyommá. Aki a menekülést választja, a siránkozásnál több öröme nem lesz. Ha a halálról álmodtál, gondolj az életre. Az elpusztult helyén új keletkezhet, ha engedjük.
születésGyakran szimbólumok utalnak rá: tengerből kiemelkedés, tojás, rügy, kereszt, alagút stb. Alapvető változások nyújtotta lehetőségek és félelmek sejlenek fel. Nem kerülheti ki, mert a másik úton pusztulás fenyegeti.
terhességJó jel, mert Ön még képes, akar valami újat létrehozni. Nőknél a saját testtel való megelégedettség; férfiaknál inkább a szellemi potencia hírnöke. Átmenet is lehet az egyik életszakaszból a másikba.
angyalVágy a biztonság, a lelki vezetés iránt. Örüljön, ha ezt megtalálta, de ne felejtse, a legbiztosabb, ha saját magára, belső értékeire támaszkodhat. Kedvező jel: barátság, boldogság.
álom az álombanA Talmud szerint ez az álom valóra válik.
csók, szex, szerelemErotikus vágyak – főleg fiataloknál. Jó jel, ha a partner is hasonlót álmodott. Vigyázzon, nehogy a szíve legyőzze a józanságát. Most mintha erre vágyna. Önállósága csökken, de ez nem rontja el szerencséjét.
házA ház az álmodó jelen személyiségének megfelelő. Megtalálhatjuk benne múltunk nyomait, jelen lehetőségeink és problémáink jelképeit. Fontos személyekkel találkozhatunk benne.
Ha felkeltettem az érdeklődésedet az álomfejtés iránt, ez az álomszótár segítségével tudod könnyebben megfejteni az álmaidat. A fenti szimbólumokat is onnan gyűjtöttem ki. Érdemes füzetet és tollat is tartani az ágyad közelében, hogy rögtön fel tudd jegyezni az álmaidat. Az álomnapló vezetése igen praktikus dolog. Ha volt már igazán különleges, emlékezetes vagy visszatérő álmod, azt írd meg kommentben! Szívesen elolvasom! :) Források: ValerianaRelax, Wikipédia, TudatosÁlom, Alváscentrum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔