2010. 07. 26.

Neptunuszon túl

A csillagászatot kedvelők bizony mind föl tudják sorolni Naprendszerünk összes bolygóját, és azokról mondani is tudnak egy-két szót. Viszont arról, hogy mi van az utolsó bolygón, a Neptunuszon túl, arról szinte se kép, se hang. Ebben a bejegyzésben szeretném mégis részletesen leírni.☺

KUIPER-ÖV
Ez a kisbolygó öv található a Neptunusz után, rengeteg objektummal. Legismertebb kisbolygói: Plútó, Szedna, Erisz, Quaoar és a Makemake. Néhányról gyűjtöttem adatot. 

PLÚTÓ
Jele:♇Erről a kisbolygóról már elég sokat tudunk. Nevét a római mitológiai Pluto (görögöknél Hádész) istenről kapta, akit az alvilág urának tartottak. Kisbolygó neve: 134340 Plútó. Régebben (pontosabban 2009. augusztusa előtt) a Plútót még bolygóként tartották számon. Bár már azelőtt is föltűnő volt, hogy milyen piciny a mérete.
De hogy miért is vonták meg tőle a bolygói rangot? Mert a Kuiper-övben még rengeteg hozzá hasonló méretű bolygó van és a pályája is eléggé különbözik a nagybolygókétól. Még 1930-ban fedezték föl. A Naptól már annyira távol van, hogy 248 földi év alatt kerüli meg. A felszínén még -230℃-nál is hidegebb lehet időnként. Anyaga nitrogén(N) és metán(CH₄). 3 holdja van, ezek közül a Charon a legnagyobb.

ERISZ
Ez a kisbolygó a nevét Erisztől (Ἒρις), a görög viszály és veszekedés istennőjétől kapta, de szokás Xénának is hívni. Kisbolygó neve: 136199 Eris. 2005 januárjában fedezték föl. Kb. 2700 ㎞-nyi átmérőjével az eddig ismert legnagyobb Kuiper-övi kisbolygó (a Plútónál is nagyobb). A Naptól 3x messzebb (96,7 CsE) található, mint a Plútó. Nagyjából 560 év alatt kerüli meg a Napot. Van egy holdja, a Düsznomia.

SZEDNA
2003 novemberében fedezték föl. Kisbolygó neve: 90377 Sedna. Harmadakkora, mint a Plutó, 76,1 CsE távolságra található a Naptól.

OORT-FELHŐ
A Naptól még távolabb (50-100 000 CsE) található az Oort- üstökösfelhő. 1992-ben fedezték föl.

✱✱✱ENNYIT MÁRA! =D✱✱✱
Régebbi csillagászati bejegyzés: Szaturnusz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔