2013. 08. 18.

Szecessziós épületek

Bizonyára mindenki hallott már a szecesszióról, erről a díszítőelemekben gazdag művészeti stílusról. Én ma szecessziós épületekről szeretnék írni. A leghíresebbekről és a kevésbé híresekről egyaránt hoztam képeket és adatokat. Ezt a századfordulón kialakult stílust sokan giccsesnek tarják, de szerintem ennyi dekoráció még belefér. Sokkal szebb egy virágokkal, levelekkel, hullámvonalakkal, különböző mintákkal díszített épület, mint egy átlagos, szürke panel.

Aki nem ismeri a Sagrada Familia templomot (magyarul Szent Család), az jogosan gondolhatná, hogy a képen egy mesebeli várat lát. A templom megépítésének az ötlete José María y Bocabellától származik, aki szeretett volna egy olyan bazilikát Barcelonában, ahol a szegények és a gazdagok egyaránt imádkozhatnak. Antoni Gaudí 1883-ban kapta meg a templom készítésének feladatát. A katalán építész 43 éven keresztül foglalkozott ezzel a komplikált tervű épülettel, ami még napjainkban sem készült el. Ezt tekintik az ő életművének. A munkát az is megnehezítette, hogy a spanyol polgárháborúban lerombolták az épület felét. A Sagrada Familiának 18 tornya lesz, ha mind elkészül. Ebből 12 az apostolok, 4 az evangélisták tiszteletére van szentelve; a fennmaradó két torony Jézus és Szűz Mária tiszteletét jeleníti meg. A tornyok különböző magasságúak: például a a külső Születés tornyai 98 méteresek, 107 méteresek a középső Szenvedés tornyai. Így magasságukkal kitűnnek Barcelona többi épülete közül.

A képen látható Születés Kapuja felőli homlokzatot az UNESCO világörökség részévé választották 2005-ben.

A templom oltára

Gaudí építészeti remekei közé tartozik a barcelonai Güell-park is. A park 1900 és 1914 között épült.

Ez az aranyos kis hüllő is a parkot ékesíti. :D

A Casa Milà, azaz a "Kőbánya" Barcelona egyik ismert lakóháza. Ez egy öt emeletes bérház, melynek első emeletét lakta a Milà család.  1905–1910 között épült a gazdag textilgyáros, Roger Segimon de Milà megrendelésére. Gaudí életének abban a szakaszában tervezte, amikor úgy érezte, álmai szertefoszlanak. Az egész épületben alig található egyenes falszakasz. A tetőterasz sem hagyományos: a cementhabarccsalkerámiával és csiszolatlan márvánnyal borított felületen non figuratív plasztikák sora található, a kémények is szobrokat mintáznak.
A Casa Batlló, vagyis a "Csontok háza" egy középosztálybeli család részére készült 1904 és 1906 között. Gaudí egy meglévő lakóépületet alakított át.

Az épület tetőrésze különösen tetszik. :)

Casa Vicens, Barcelona

Güell-palota, Barcelona

A Steinhofkirche Bécsben található és Otto Wagner építtette.

A Majolika-ház szintén Otto Wagner, osztrák építész munkája.

Reök-palota, Szeged (mindennapos látvány :D)

Cifra-palota, Kecskemét 



Ennyit mára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔