2014. 06. 08.

A vb házigazdája :D


zwani.com myspace graphic commentsMint ahogy a cím is mutatja: mai bejegyzésben Brazíliáról lesz szó. Ha kíváncsi vagy, mennyi mindent rejt az a félkontinensnyi méretű latin-amerikai ország, ahol idén a vb mérkőzések zajlanak, akkor görgess bátran lejjebb! :D

Sokan nem tudják, de Brazília azon kevés dél-amerikai országok közé tartozik, ahol nem a spanyol, hanem a portugál a hivatalos nyelv. Ez annak köszönhető, hogy korábban portugál gyarmat volt. A függetlenségét 1822-ben kiáltotta ki. Több mint 8,5 millió km² területével a világ ötödik legnagyobb országa.

Brazília egyik leghíresebb eseménye az 1928 óta évente megrendezett riói karneválA karnevál portugál őse az Entrudo. Ennek résztvevői eredetileg szagos vízzel, kölnivel, vizes porral, záptojással vagy citromhéjjal dobálták egymást nagy vigadozás közepette. 1855-ben létrehozták a „fiatalok karneváli baráti társaságát”. Ők zeneszóval, színes kosztümökbe öltözött résztvevőkkel szervezett felvonulásokat a „cidade maravilhosát” csinálták meg. Lényegében ma is ezek a társaságok rendezik a karneválokat egész éven át. Általuk a farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik. A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadronon. A szambaversenyre benevezett táncosok a karnevál előtt több hónappal kezdik a felkészülést. A karneválra mintegy háromszázezer turista érkezik rendszeresen, akik a drága jegyeket is csak hatalmas "harcok" árán tudják megszerezni.

Ha már Rio de Janeiróról beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk a gigantikus méretű Megváltó Krisztus szobráról sem, amely a város melletti Corcovado-hegyen áll. A szobor súlya 1000 tonna, a magassága pedig 30 méter. A műemléket évente 1,8 millió turista keresi fel. Brazília függetlenségének 100. évfordulója alkalmából az egyik ismert hetilap pályázatot írt ki egy nemzeti emlékhely megtervezésére. A győztes Heitor da Silva Costa pályaműve lett: egy hatalmas Krisztus-szobor, amely mintha oltalmazón magához akarná ölelni a várost. 1926-ban kezdett Paul-Maximilien Landowski francia szobrászművész a fej és a kezek megformálásához. A törzs és a karok részletes megtervezését Heitor da Silva Costa építészmérnök végezte. Az óriási mű a húszas évek rendkívül felkapott művészeti irányzatának megfelelően, art deco stílusban készült.

A képen látható hatalmas városban, vagyis São Pauloban rendezik meg minden év szilveszterén a Szent Szilveszter maratont. A maraton során résztvevőknek 15 kilométer hosszú távot kell lefutniuk. A futóverseny eddigi legnagyobb nyertese a kenyai Paul Tergat, aki ötször lett első a maratonon. A legrövidebb idő, mialatt lefutotta a 15 kilométeres távot, 43 perc 12 másodperc volt.

Ez a csónak alakú épület Brazília fővárosában, Brazíliavárosban található. Az épület az ország parlamentjeként funkciónál. Ha más különleges formájú épületről is szeretnél olvasni, kattints ide!

Brazíliában óriási területet: közel 7 millió km2-t borítanak esőerdőkA Földön itt a leggazdagabb, legváltozatosabb az élővilág. Hoztam képet néhány itt élő állat és-növényfajról.


Brazíliában található a világ leghosszabb folyója, az Amazonas is. A folyó vízszintje egyre alacsonyabb, és ezt a jelenséget a globális felmelegedésnek tulajdonítják.

Az Amazonas egyik mellékfolyóján, az Iguaçun található az Iguaçu-vízesésA vízesés 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, melyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A víztömeg a vízeséseken maximum 82 métert esik, átlagos magasságuk 60 méter. Az őslakos guarani indiánok legendája szerint a vízesést Mboi isten hozta létre. „Az történt, hogy Mboi isten beleszeretett egy törzsfőnök lányába, aki azonban nem kért az égi kegyből. Földi szerelmével csónakba ült és próbáltak elmenekülni a Mboi haragja elől. A vérig sértett és bosszúszomjas isten sziklákat emelt ki a földből, hogy a szerelmespár a végzetébe zuhanjon a folyó vízesésein.”

Napjainkban Brazíliában körülbelül még 225 indián népcsoport él, de ők csak a lakosság igen kis részét teszik ki. A brazil kultúra keveréke a fehérek, feketék és az indiánok kultúrájának.

Brazíliában népszerű egy harcművészeti játék, a capoeira. A játékot a 16. században a rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik, melyek nagy része a koreai taekkyun harcművészet technikáit idézi; gyakran közel a földhöz, vagy kézen-/fejenállva művelik, mindig zenére. Egyes verzióiban sok akrobatikus elem található. A capoeira szónak számos jelentése létezik, ezek egyike a Brazília belsejében található erdős területekre utal, feltehetőleg azokra a helyekre, ahol a szökött rabszolgák próbáltak elrejtőzni.

capoeira nevű brazíliai tánc- és harcművészet, valamint a Candomblé-szertartások elengedhetetlen kelléke a berimbau, amely egy brazíliai egyhúros kordofon hangszer, a monoheterokord zenei íjak családjába tartozik. Afrikai eredetű, arabszolga-kereskedelem révén jutott az újvilágba.

És végül, mivel mindenki szereti a hasát, íme egy kép Brazília legnépszerűbb ételeiről és italairól. :) 1. Cachaca: másnéven brazil cukornádpálinka. 2. Palma Louca: (magyarul bolond pálma ×Đ) népszerű sör arrafelé. 3. Moqueca: hagymával és borssal ízesített zöldség 4. Caruru 5. Feijoada: babos sült 6. Acarajé: tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab.


Remélem, a bejegyzés által sikerült egy kicsit jobban megismernetek ezt a rendkívül színes országot. A focidrukkereknek jó szórakozást kívánok a vb-hez. :D Én Olaszországnak, Spanyolországnak és Portugáliának szurkolok a legjobban. Egy kis lelkesítő: 

Források: angol és magyar wikipédia, vista.hu
További földrajz/utazás témájú bejegyzésekért kattints ide! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔