2014. 06. 28.

Nyári estéken

HELLOo°¤.! :) Nyári estéken amikor valaki éppen nem buliban van (szegediek hol máshol, mint a Tisza Dokkban :P bocsi, spam volt...), vagy egy barátjánál, vagy vízparton, vagy az ágyában, akkor ezek az elfoglaltságok helyett talán szívesen szemléli a gyönyörű csillagos égboltot. A mai csillagászati bejegyzésemben azt mutatom be, hogy innen Magyarországról, milyen látványos égi jelenségeket és csillagképeket figyelhetünk meg nyáron. Mondanom sem kell, hogy a lista elég hosszú, mivel az északi égbolt rengeteg érdekességet rejt magában. :)

A fenti képen láthatjátok, hogy hogyan is néz ki nyári égbolt csillagtérképe. A csillagok állása természetesen félóránként, illetve óránkét más képet mutat. Legkönnyebben a Kis Göncöl vagy Kis Medve (a képen Ursa Minor) megkeresése alapján tudtok tájékozódni.



Először nézzünk szét a Vízöntő (Aquarius) csillagképben! Itt nem találhatóak feltűnően fényes csillagok, viszont megfigyelhetünk két csillagködöt: a Szaturnusz-ködöt és a Csiga-ködöt.


A Pegazus csillagképben sem fordulnak elő jelentősen fényes csillagok. Itt a legszebb látnivaló talán az M15 csillaghalmaz, amely a fenti kép jobb oldalán található. A kisebb kép pedig az NGC 14 szabálytalan galaxist mutatja.
Az Androméda csillagképben láthatjuk az Androméda-galaxist. Ez a galaxis a hozzánk legközelebb lévő galaxisok egyike, mindössze 2,5 millió fényévre helyezkedik el tőlünk. Folyamatosan közeledik hozzánk, így elképezlhető, hogy körülbelül 3 milliárd év múlva összeütközik a mi galaxisunkkal. A kép jobb szélén pedig a Kék hógolyó-ködöt (NGC 7662) figyelhetitek meg.

A Perseus csillagkép is tartogat számunkra néhány érdekességet. A 2. legfényesebb csillaga, az Algol (β Persei) kettőscsillag fényerőssége például 10 óránként váltakozik. Ez a csillag csak 92 fényévre található a Naprendszertől. A Perseus A pedig egy Seyfert-galaxis, mely rádióhullámokat bocsát ki.

A Szekeres csillagkép legfényesebb csillaga, a Capella egyben az égbolt 6. legfényesebb csillaga is, mely 42 fényévre van tőlünk. Az IC 405 pedig egy diffúz köd. Ezeken az objektumokon kívül még számos nyílthalmazt is találhatunk a csillagképben.

A galaxisok és a csillagködök a fényesebb csillagokkal ellentétben már szabad szemmel nem láthatóak, ezért látcsővel vagy távcsővel érdemes megfigyelni őket. A nyári égbolt "csodáiról" későbbi bejegyzésekben is olvashatsz! Tarts velem akkor is! Addig is kellemes nyarat! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔