2014. 06. 16.

Kurva vagy művész?

Mielőtt bárki továbbolvasna, szeretném elmondani, hogy ebben a bejegyzésben nem konkrét embereket szeretnék megítélni, hanem egy adott viselkedésformát. Hiába hozok fel példának néhány hírességet szemléltetésképpen, attól ez még sok más sztárra is ugyanúgy igaz. Az utóbbi időben, ahogy napról napra láttam több énekesnő magamutogató videóit és képeit, úgy éreztem, ideje végre feltenni a kérdést: normális, hogy a testükkel akarnak pénzt keresni??? Hiszen benne van a foglalkozásuk nevében: ÉNEKESnő! Nem pedig prostituált, céda, ribanc, kurva, lotyó... hadd ne keressek több szinonimát.


Az énekeseknek a hangjukkal és a dalszövegeikkel kellene felhívniuk magukra a figyelmet, nem pedig azzal, hogy mivel töltik ki a Victoria's Secret melltartóikat. Azok a hírességek, akik a tehetségükkel és a saját stílusukkal nyerik meg maguknak az embereket: igazi egyéniségek. Viszont akik a testük által akarnak népszerűbbek lenni, nem többek egyszerű árucikkeknél. Felmerülhet az az ellenérv, hogy vannak olyan énekesnők, akiknek a saját stílusuknak része a merész öltözködés. Jó oké, de ennek akkor is lehetne bizonyos korlátokat szabni! Még pont annyira, hogy a jó ízlés határán belül maradjanak...  Szintén meg lehet védeni őket azzal, hogy csak azért viselkednek így, mert manapság a szexuális jellegű tartalmak a legkeresettebbek mindenhol. Sokkal könnyebb úgy befutni, ha valaki közben mutogatja a testét. Az én szememben viszont százszor nagyobb egy olyan ember, aki ellen tud állni a környezete sodrásának. "Ha mindenkinek a pucérkodás jön be, én már azért is más (jobb, fontosabb) értéket fogok képviselni!" Ezt szerintem sokkal normálisabb hozzáállás lenne a sztárok részéről.


Nekem az elkurvásodás (figyeljétek, új igét képeztem :D) mostanában leginkább Miley Cyrus és Rihanna stílusán tűnt fel a legjobban. Be kell vallanom, hogy régebben nagy rajongója voltam Rihannának, és Mileyval sem volt komolyabb bajom. Amikor például Rihannát megverte Chris Brown, akkor egy életre megutáltam azt a rapper-t. Kétség nem fér hozzá, hogy ennek a két énekesnőnek nagyon jó hangja van, emellett van kreativitásuk ahhoz, hogy hogyan készítsenek jó klipeket és dalszövegeket. És persze feltűnő szépséghibáik sincsenek. Rihannának még enyhe egzotikus külsőt is kölcsönöz az, hogy Barbadosról származik.


A róluk alkotott képemet viszont összetörte az, hogy legújabb klipjeik tele vannak sűrítve meztelenkedéssel és perverzséggel. Alig van olyan képkocka, ami ne lenne közel 18+-as. Lásd: S&M, Pour it up, Wrecking Ball, Adore you. És ha a videókat meguntátok nézegessétek nyugodtan, hogy Miley hogyan nyalogat fasztortát az egyik születésnapján, vagy hogyan smárolja le rendszeresen a fél közönséget a koncertjein. Nála ez a kihívó viselkedésforma állítása szerint a felnőtté válást akarja szimbolizálni. Pedig szerintem ennek köze sincs a felnőtté váláshoz. Azt sem igazán tudhatjuk, hogy mi járhatott Rihanna fejében, amikor egy TELJESEN átlátszó ruhában elment egy nívós eseményre, és még direkt pózolt is mindenki előtt.

De könyörgöm, hogyan mutatnak így példát a kamaszoknak? Elvégre tizenévesek milliói rajonganak értük. Azok a lányok, akik Mileyt még a Disney-s korszakában kedvelték meg, most hirtelen egy szál fehérneműben mennének ki az utcára? Arról már ne is beszéljünk, hogy mi lesz akkor, amikor már saját gyerekeik lesznek ezeknek a hírességeknek. Ők majd 12 évesen neten böngészve azzal fognak szembesülni, hogy anyuka még 10-15 évvel ezelőtt emberek milliárdjai előtt mutogatta a testét. "Szóval akkor innen van ennyi pénzünk! Inkább élnék szegény családban, csak ne lenne ilyen anyám! És eddig még csodálkoztam, hogy miatta szekáltak az iskolában." Talán pályát is tévesztettek, mert ekkora magamutogatási kényszerrel már sokkal hamarabb pornószínésznőnek is elmehettek volna.


Szerencsére még maradtak olyan énekesnők, akiknél a tehetség maradt meg a legfontosabb értéknek. Shakira, JLo, Jessie J remélem, hogy legalább ti nem változtok meg! Ha még a múltszázadban sőt korábban is a művészek: költők, színésznők, zenészek be tudtak futni pusztán a tehetségükkel, akkor ez az elfajult 21. században már miért nem működik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔