2014. 06. 17.

Amit tőlük kapott a világ

Az emberi társadalom mindig is elszeparáló jellegű volt és csak egy adott "elitet" engedett kibontakozni. Hosszú évszázadokon keresztül nem tudtak érvényesülni a nők, a színesbőrűek, vagy a szegények. Pedig ha mindenki egyformán kapott volna esélyt, akkor lehet, hogy az emberiség már sokkal fejlettebb lenne. A négereknek még napjainkban is sok helyen meg kell küzdeniük az előítéletekkel, annak ellenére, hogy már egyenjogúsították őket. A mai bejegyzésben néhány ismert vagy tehetséges színesbőrű emberrel szeretném megmutatni, hogy ők mennyit is adtak már a világnak...

Martin Luther King
Az ő nevét biztosan mindenki ismeri. Egy baptista szerzetes volt, aki a négerek egyenjogúságáért küzdött. Eredetileg Michael King, Jr-nak hívták, a Martin Luther nevet Luther Márton tiszteletére vette fel.  Aafroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyiségének számított. Beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben az indiai Ghandi-hoz hasonlóan mindig az erőszakmentességet hirdette. Ráadásul kiváló szónoki tehetség volt. Az 1963-as Washingtoni Menetelés során megtartott Van egy álmom című beszédével sikerült megmozgatnia a fehéreket és a színesbőrűeket egyaránt. Munkássága miatt már 1964-ben elnyerte a Nobel-békedíjat. Az életével is fizetett a cél miatt, amiért küzdött, mert 1968-ban merénylet áldozata lett.

Nelson Mandela
A képen Nelson Mandela, volt dél-afrikai elnök látható fiatalkorában. Ő is fellépett a saját hazájában a négerek elnyomása ellen, az apartheid ellen. Ez a tevékenysége miatt 27 évet kellett börtönben töltenie (igazságtalanul). 2013-ban hunyt el. Az életéről több film is készült.

Barack Obama
Obama az Egyesült Államok első színesbőrű elnöke. (És persze az ő arca ihlette a not bad meme-t is. :D)

Williams nővérek
A világ legsikeresebb teniszjátékosai közé tartozik Venus Williams és húga, Serena Williams. Eddig mindketten négy alkalommal nyertek olimpiai aranyérmet.

Beyoncé Knowles
Bizonyára ti is szeretiek Beyoncé zenéit hallgatni. :) Ő egyszerre énekesnő, dalszerző, producer, színésznő, táncos és modell. Beyoncé első helyen szerepelt a Forbes Magazin által 2010-ben publikált "Legbefolyásosabb zenészek" listáján. Zenei pályafutása során eddig összesen 16 Grammy-díjat nyert. Angolul és spanyolul egyaránt énekel. 2004-ben megalapította a saját divatmárkáját.

Soulja Boy
Híres amerikai rapper, aki 2007-ben robbant be a zeneiparba. Az egyik legkedveltebb könnyűzenei műfaj sem létezne színesbőrűek nélkül, hiszen az ő körükben terjed el legelőször a rap.

Tony Parker
Tony egy híres kosaras, aki az NBA-ben játszik a San Antonio Spurs csapatábán játszik. Sportágában jelentős sikereket ért el. Közel 190 cm magas, de ez persze a kosarasoknál természetesnek számít. :)

Eddie Murphy
Eddie már egyszer megkapta az Arany-málna díjat, vagyis a legrosszabb színésznek járó díjat. Na, de ki ne tudna nevetni az ő filmjein? :D 2007-ben pedig elnyerte a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. Nekem a Bölcsek kövére című film a kedvencem, azok a filmek közül, amikben ő is szerepel. Ebben a filmben egyébként egyszerre több szerepet is játszik.

Végül Snoop Dogg egyik számával, és egy kreatív írással búcsúznék! :D

Ismeretlen fekete bölcs írása dél-afrikai fehér szomszédja ajtajára:

Mikor megszületek: fekete vagyok.
Mikor felébredek: fekete vagyok.
Mikor rosszul vagyok: fekete vagyok.
Mikor lesülök a napon: fekete vagyok.
Mikor fázom: fekete vagyok.
Mikor meghalok: fekete vagyok.
De TE !!!
Mikor megszületsz: rózsaszín vagy.
Mikor felébredsz: fehér vagy.
Mikor rosszul vagy: zöld vagy.
Mikor lesülsz: piros vagy.
Mikor fázol: kék vagy.
Mikor meghalsz: lila vagy.
És még te nevezel engem színesbőrűnek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔