2014. 06. 19.

A világ 7 új csodája

A világ hét csodájáról már mindenki hallott. Viszont az kevésbé köztudottabb, hogy 2007. július 7-edikén, Lisszabonban a világ hét új csodáját is megnevezték. A világ hét ókori csodája közül az utókornak már csak egy történelmi emlék maradt meg: a gízai nagy piramis; az új csodák viszont még napjainkban is megtekinthetőek. A világ hét új csodáját egy 2005-ben meghirdetett szavazás alapján választották ki.  Most nézzük meg őket alaposabban! :)
1.Taj Mahal

A híres Taj Mahal India északi részén található, Agra városában, a Jamuna folyó partján. A nevének (ताज महल) jelentése: a paloták koronája. Az épület mauzóleumként szolgál. 1632 és 1647 között építette egy indiai uralkodó a felesége tiszteletére, aki gyermekszülésben hunyt el. Így a Taj Mahal az örök szerelem emlékműveként is ismert. A mauzóleum India leglátogatottabb turistalátványossága, mivel évente 2,5 millióan keresik fel.Számtalan művet ihletett a képzőművészet, az irodalom, a filmművészet, a zene területén, egyúttal a komplexumban található mecset miatt ma is a vallásos áhítat színhelye.  Képek az épület belsejéről:


2. A Megváltó Krisztus szobra
Erről a műemlékről részletesebben a Brazíliáról szóló bejegyzésemben olvashatsz. A szobor és Rio de Janeiro éjszakai látképe:



3. Colosseum

Az immár közel kétezer éves Colosseum, Róma és egész Olaszország egyik legismertebb műemléke. Az épület Kr.u 80-ban készült el. Gladiátor- és állatviadalok színhelyéül szolgált. A korhoz képest hatalmas méretű nézőtömeg befogadására volt képes. Colosseum elliptikus alaprajzú, 188 m hosszú és 156 m széles építmény. Az üléssorokat lejárók és sétálófolyosók tagolják, amelyek az amfiteátrumban mintegy 55-73 ezer ember zavartalan elhelyezését és közlekedését biztosították. Az építészek olyan járatok és felvonók rendszerét alakították ki, amellyel megoldották a vadállatok színpadra juttatását közvetlenül a ketreceikből. A keresztényeket oroszlánok elé vetették, a gladiátorok egymás ellen vívtak élethalálharcot a 86 × 54 méteres arénában. A negyedik, legfelső emeleten elhelyezett talpkövek és konzolok hatalmas rudakat tartottak, melyek segítségével az amfiteátrum arénáját óriási sátorral lehetett befedni.  Az épület és környéke így nézhetett ki eredeti állapotában:


4. Chichén Itzá
A Chichén Itzá egy maja emlék, amely a Yucatán félszigeten található, Mexikóban. A város 500 körül épült meg. A Chitchén Itzá a maja és a tolték nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja. A romváros legérdekesebb épületei: a Kastély, a Harcosok temploma, a Labdajáték-pálya, az Apácák kolostora, a Főpapok temploma és az Áldozatok kútja.


5.  Kínai nagy fal
A Kínai nagy fal az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (nagy részben a hunok) támadásaitól. Az első védelmi rendszert még Csin Si Huang-ti kezdte kiépíteni. A nagy fal hossza eléri a 7200 kilométert. Nagy része hegyvonulatokon húzódik úgy, hogy a külső oldalon meredek sziklák vannak. A falon nyíllövésnyi távolságra egymástól bástyákat, erődítményeket és az ellenség esetleges támadásaira füsttel és tűzjelekkel figyelmeztető jelzőtornyokat építettek. A bástyákban, illetve az erődítményekben élelmiszert és fegyvereket tároltak. A falon és közelében csapatok állomásoztak, hogy időben jelezzék a külső támadásokat és a védelem első vonalául szolgáljanak. Elterjedt az a tévhit, hogy a Nagy Fal a világűrből is látható. Ezt azonban már tudományosan megcáfoltak. A fal csak néhány méter széles, és a színe hasonlít a környezetéhez, így az űrből lehetetlen észlelni. Az ezzel kapcsolatos városi legenda (hogy a nagy fal volna az egyetlen ember alkotta dolog a földön, ami a Holdról is látszik) egy 1932-es amerikai képregényből ered.

6. Petra
Petra egy Jordániában található, arabok által épült romváros. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben egy svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. A város többi része:


7. Machu Picchu
A Machu Pichu egy Peruban található inka romváros. Az Andok hegyláncai között, 2450 méteres magasságban, csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg a kis erődített város, amelyet 1450 körül építettek. A tudósok mai álláspontja szerint Machu Picchu nem volt igazi város, inkább az inka társadalom uralkodó osztályai számára épített templomokból, palotákból és obszervatóriumokból álló komplexum, ahol a Nap különleges tiszteletének nyomai is megtalálhatók. A város legszentebb pontjai az Intihuatana – „az a hely ahová kipányvázták a Napot”–, a Naptemplom és a Háromablakos templom.
Remélem tetszett ez a kis képzeletbeli túra! Egy későbbi bejegyzésben az ókori világ 7 csodáját fogom rekonstrukciós rajzokkal együtt bemutatni. Bye! :*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔